Waar wordt honing van gemaakt? - Honingwinkel

Waar wordt honing van gemaakt?

Het verhaal over de bloemetjes en bijtjes. Over het algemeen wordt hier wat anders mee bedoelt, maar in dit blog geven leggen we het letterlijke verhaal uit. Dat honing door bijen wordt gemaakt is algemeen bekend, maar wat zit er nu precies in honing en hoe doen die bijen dat? Dat en meer is te lezen in dit blog.

Vanaf de bij

Het begint allemaal bij dat kleine bijtje. De bijen vliegen vanaf de kas naar plantjes en bloemen in de omgeving. Alles wat nectar bevat kan een doel zijn voor bijen. Dit doen ze tot maximaal drie kilometer van hun kas vandaan. Wanneer het minder weer is, zullen ze het nectar van een minder hoge range halen. Dit nectar breekt de bij af totdat er suikers overblijven. Deze suikers worden opgeslagen in een honingraat. Door het honingraatdesign en het constant waaien van de vleugeltjes treedt er verdamping in de suikers op. Hierdoor ontstaat de welbekende vloeibare honing. Hoe de honing eruit komt te zien, ligt aan de nectar die wordt gebruikt om de honing te maken. Wanneer een kas staat in een gebied met enkel dezelfde planten, kan dus unieke honing worden gemaakt, zoals tijmhoning, kastanjehoning of manuka honing

Vanaf de kas

Bijen kunnen wel een overschot van 25 kg per jaar produceren. Dit overschot halen imkers uit de kas. De wax over de cellen wordt verwijderd waarna de honing kan worden gewonnen. Dit wordt vaak via een centrifuge gedaan die de graten snel doen draaien waardoor de honing los komt. Bij harde honingsoorten dient de imker deze zelf te verwijderen.

Naar jouw huis

Na het winnen van de honing (in vaktermen extraheren), dan wordt de honing gespannen. Dit verwijderd alle resterende was en andere deeltjes. De honing kan worden verwarmd om dit proces te vergemakkelijken. Dit veranderd echter de natuurlijke samenstelling. Om deze rede wordt bij kwalitatieve honing dit niet gedaan. Wanneer alle deeltjes uit de honing zijn verdwenen, dan is het tijd om deze te bottelen. De honing wordt voorzien van een etiket en kan over de gehele wereld worden verkocht.

Op zoek naar honing?

Op zoek naar honing? Bekijk dan het assortiment van Honingwinkel.nl. We zijn de online webwinkel op het gebied van alle verschillende soorten honingen, maar ook op bijvoorbeeld propolis en Royal Jelly. Kijk daarom vooral verder om te zien wat wij allemaal te bieden hebben.

Terug naar blog