Wat doen bijen met stuifmeel - Honingwinkel

Wat doen bijen met stuifmeel

Bijen zijn niet alleen bekend om hun zoemende geluid en de honing die ze produceren, maar ook om hun cruciale rol als bestuivers in de natuur. Terwijl ze van bloem naar bloem vliegen, verzamelen bijen stuifmeel, een essentieel onderdeel van hun dieet. Maar wat doen bijen eigenlijk met al dat stuifmeel? In dit blogartikel zullen we de fascinerende reis van stuifmeel door het leven van bijen verkennen.

1. Stuifmeel verzamelen:

Om te beginnen moeten bijen stuifmeel verzamelen om te overleven. Ze gebruiken hun behaarde lichaam, met name hun poten en buik, om stuifmeelkorrels van de meeldraden van bloemen te schrapen. Bijen hebben speciale structuren aan hun poten, zoals stuifmeelkorfjes, waarin ze het verzamelde stuifmeel kunnen opslaan terwijl ze nog steeds kunnen vliegen.

2. Voeden van de bijenlarven:

Stuifmeel is een belangrijke voedingsbron voor bijenlarven. Nadat de bijen stuifmeel hebben verzameld, brengen ze het terug naar de bijenkorf, waar het dient als het belangrijkste eiwitrijke voedsel voor de groeiende larven. De bijen verzamelen het stuifmeel in speciale cellen, bekend als bijenbrood of pollenkorrels, die zich in de raten van de bijenkorf bevinden. Deze cellen worden vervolgens afgesloten met een laagje bijenwas om het stuifmeel te beschermen. Stuifmeel wordt niet alleen door bijenlarven geconsumeerd maar ook door mensen! Mensen consumeren stuifmeel meestal in de vorm van bijenstuifmeel, dat wordt verzameld door imkers van bijenkorven. Bijenstuifmeel wordt vaak verkocht als een voedingssupplement en kan worden toegevoegd aan smoothies, yoghurt, ontbijtgranen of zelfs als ingrediënt in bakrecepten. Daarnaast heeft een lichtzoete en nootachtige smaak.

3. Stuifmeel als energiebron:

Niet alleen de larven profiteren van stuifmeel, maar ook de volwassen bijen zelf. Stuifmeel levert een belangrijke bron van koolhydraten en eiwitten voor bijen, wat hen energie geeft om hun dagelijkse taken uit te voeren. De bijen consumeren het stuifmeel direct in de bijenkorf, waarbij ze het vermengen met nectar om er een voedzame "bijenbrood" pap van te maken. Voor bijen is stuifmeel dus een energiebron, maar ook voor mensen! Het consumeren van stuifmeel kan verschillende voordelen hebben voor de mens, waaronder het leveren van een bron van energie, het versterken van het immuunsysteem, het bevorderen van de spijsvertering en het bieden van antioxidanten!

4. Bestuiving:

Naast voeding speelt stuifmeel een essentiële rol bij bestuiving. Terwijl bijen van bloem naar bloem vliegen om stuifmeel te verzamelen, blijven er korrels op hun lichaam kleven. Wanneer ze vervolgens naar een andere bloem vliegen, wrijven de stuifmeelkorrels tegen de stamper, wat leidt tot bestuiving. Dit proces draagt bij aan de voortplanting van planten en zorgt voor de productie van zaden en vruchten.

Om het kort samen te vatten ; Stuifmeel is van vitaal belang voor bijen, zowel als voedselbron als voor de voortplanting van planten. Het verzamelen van stuifmeel stelt bijen in staat om hun larven te voeden, energie op te doen en te zorgen voor de bestuiving van bloemen en het bevruchten van zaden en vruchten. Daarnaast dient het ook al enrgiebron voor de mens!

Bekijk nu ons aanbod stuifmeelproducten!

- Stuifmeelkorrels

- Stuifmeeltabletten

- Stuifmeel met honing

Terug naar blog

Ontdek stuifmeel