Manuka Honing uit Nieuw-Zeeland

Manuka Honing uit Nieuw-Zeeland

Manuka honing is een zeldzame en unieke soort honing die exclusief afkomstig is uit Nieuw-Zeeland. Het wordt geproduceerd door bijen die nectar verzamelen van de bloemen van de inheemse Manuka struik (Leptospermum scoparium). Manuka honing staat bekend om zijn uitzonderlijke smaak, textuur en potentiële gezondheidsvoordelen, waardoor het een zeer gewild product is geworden onder honingliefhebbers en gezondheidsbewuste consumenten over de hele wereld.

Wat maakt Manuka honing zo speciaal?

Manuka honing is een monoflorale honing, wat betekent dat de nectar voornamelijk afkomstig is van één specifiek type bloem, in dit geval de Manuka bloem. Deze struik komt van nature alleen voor in Nieuw-Zeeland en in bepaalde delen van Australië, waardoor Manuka honing een zeldzaam en kostbaar product is.

Een van de meest onderscheidende kenmerken van Manuka honing is de aanwezigheid van een unieke verbinding genaamd methylglyoxal (MGO). MGO wordt gevormd uit het natuurlijk voorkomende dihydroxyaceton (DHA) dat in hoge concentraties aanwezig is in de nectar van de Manuka bloem. Het is deze verbinding die verantwoordelijk is voor veel van de speciale eigenschappen die worden toegeschreven aan Manuka honing.

De hoeveelheid MGO in Manuka honing wordt gemeten en weergegeven op het etiket als het MGO-gehalte, variërend van MGO 30+ tot wel MGO 800+. Hoe hoger het MGO-gehalte, hoe sterker de antibacteriële eigenschappen van de honing en hoe zeldzamer en waardevoller het product wordt.

Hoe herken je echte Manuka honing?

Helaas heeft de populariteit van Manuka honing geleid tot een toename van namaakproducten op de markt. Om er zeker van te zijn dat je echte, hoogwaardige Manuka honing koopt, zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten:

 1. Kijk naar het MGO-gehalte op het etiket. Dit geeft de sterkte en zuiverheid van de honing aan. Wil je weten welke sterkte je nodig hebt? Lees dan dit blog: Klik hier!
 2. Check of de honing afkomstig is uit Nieuw-Zeeland. Echte Manuka honing komt alleen daar vandaan.
 3. Koop bij een betrouwbare verkoper, zoals Honingwinkel.nl, die garandeert dat de honing 100% authentiek is.
 4. Echte Manuka honing is vrij dik en geleiachtig van consistentie en heeft een karakteristieke, licht medicinale smaak.

Potentiële gezondheidsvoordelen van Manuka honing

Manuka honing staat bekend om een aantal interessante eigenschappen die mogelijk gezondheidsbevorderend kunnen zijn:

Antibacterieel: Manuka honing bezit sterke antibacteriële eigenschappen, voornamelijk door het hoge gehalte aan MGO. Dit kan helpen bij het bestrijden van schadelijke bacteriën.


Ontstekingsremmend: Onderzoek suggereert dat Manuka honing ontstekingsremmende eigenschappen heeft, wat kan helpen bij het verlichten van ontstekingen in het lichaam.


Wondgenezing: Vanwege de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen kan Manuka honing mogelijk helpen bij het genezen van wonden en brandwonden wanneer het topisch wordt aangebracht.


Spijsvertering: Manuka honing kan mogelijk helpen bij spijsverteringsproblemen zoals maagzweren en gastritis, hoewel meer onderzoek nodig is om dit te bevestigen.


De wetenschappelijke artikelen staan onderaan het blog!


Hoe Manuka honing te gebruiken

Er zijn veel manieren waarop je Manuka honing in je dagelijks leven kunt opnemen:

 1. Als zoetmiddel in thee of andere dranken
 2. Door het op je toast, crackers of yoghurt te smeren
 3. Als natuurlijk zoetmiddel in smoothies of gebak
 4. Direct uit de lepel voor een snelle opkikker
 5. Als ingrediënt in zelfgemaakte schoonheids- of verzorgingsproducten
 6. Topisch op kleine wondjes of schaafwonden
 7. Voor het slapengaan voor een rustgevende nachtrust

Manuka Honing kopen bij Honingwinkel

Bij Honingwinkel bieden we een zorgvuldig geselecteerd assortiment pure Manuka honing, rechtstreeks geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland. Onze Manuka honing is 100% authentiek, onverdund en niet gepasteuriseerd, zodat alle gunstige eigenschappen behouden blijven.

We bieden Manuka honing in verschillende sterktes, van MGO 100+ tot MGO 550+, om aan al uw behoeften en voorkeuren te voldoen. Onze honing wordt geleverd in luchtdichte, BPA-vrije potten om versheid en kwaliteit te garanderen.

Als online honingwinkel streven we ernaar om onze klanten de beste producten en service te bieden. Bestel vandaag nog uw authentieke Manuka honing en ervaar zelf het verschil in smaak en kwaliteit.

Conclusie

Manuka honing is een uniek en bijzonder product uit Nieuw-Zeeland met een karakteristieke smaak en potentiële gezondheidsvoordelen. Bij het kopen van Manuka honing is het essentieel om te letten op authenticiteit en kwaliteit.

Bij Honingwinkel bieden we een uitgebreid assortiment echte Manuka honing voor al uw behoeften. Ervaar zelf de uitzonderlijke eigenschappen van Manuka honing en voeg het toe aan uw dagelijkse routine voor een boost aan smaak en welzijn.

Bronnen:

 1. Kwakman, P. H., Te Velde, A. A., de Boer, L., Vandenbroucke-Grauls, C. M., & Zaat, S. A. (2010). Two major medicinal honeys have different mechanisms of bactericidal activity. PloS one, 5(3), e9261. : Dit artikel onderzoekt de antibacteriële activiteit van Manuka honing en vergelijkt het met andere medicinale honingsoorten.
 2. Carter, D. A., Blair, S. E., Cokcetin, N. N., Bouzo, D., Brooks, P., Schothauer, R., ... & Harry, E. J. (2016). Therapeutic manuka honey: no longer so alternative. Frontiers in microbiology, 7, 569. : Dit artikel bespreekt de diverse therapeutische toepassingen van Manuka honing, waaronder zijn antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.
 3. Lu, J., Carter, D. A., Turnbull, L., Rosendale, D., Hedderley, D., Stephens, J., ... & Harry, E. J. (2013). The effect of New Zealand kanuka, manuka and clover honeys on bacterial growth dynamics and cellular morphology varies according to the species. PloS one, 8(2), e55898 : Dit onderzoek vergelijkt de effecten van verschillende soorten honing, waaronder Manuka honing, op bacteriële groei en morfologie.
 4. Molan, P. C. (2001). Why honey is effective as a medicine. I. Its use in modern medicine. Bee world, 82(1), 22-40 : Dit artikel bespreekt de verschillende manieren waarop honing, inclusief Manuka honing, effectief kan zijn als medicijn, met inbegrip van zijn antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.
Terug naar blog

Ontdek Manuka Honing: