Wat is honing? - Honingwinkel

Wat is honing?

Honing: het goudkleurige goedje wat door bijen wordt gemaakt is niet alleen erg lekker, maar kan ook voor een verscheidenheid aan toepassingen worden gebruikt. Honing is een echt natuurproduct. Er mogen geen producten aan honing worden toegevoegd. Zo weet je zeker dat er geen E-nummers, kleur, geur en smaakstoffen inzitten. Maar wat zit er precies in honing, hoe herken je honing, welke soorten zijn er en is honing beter dan gewone suiker? Dat lees je in ons nieuwste blog. 

Wat zit er in honing?

Honing is in feite suiker. Suiker bestaat voornamelijk uit glucose en fructose. De gemiddelde verhouding in honing is 38% fructose, 31% glucose en 10% andere suikers. Daarnaast zitten er ook kleine hoeveelheden mineralen, vitaminen en eiwitten in suiker. Er zijn als laatst ook pollen in honing terug te vinden. Dit verschilt alleen sterk per soort en kan vallen tussen de 10% en 90%. Dit maakt dat er wordt beweerd dat honing werkt tegen hooikoorts.

Hoe herken je pure honing?

Aan honing mogen geen producten worden toegevoegd. Toch is er een verschil in honing te vinden. Naast pure honing is er ook nagemaakte honing in de schappen te vinden. In tegenstelling tot pure honing is deze honing in de fabriek gemaakt en bestaat deze uit water en suiker. Pure honing is in een oogopslag makkelijk te herkennen. Wanneer deze opgeborgen wordt ontstaat er namelijk een gekristalliseerde klomp op de bodem. Bij nagemaakte honing is dit niet het geval. Als je het echt wilt testen dan kun je het ook testen met een glas water. Het is je waarschijnlijk wel een opgevallen dat honing na lang roeren pas door het water wordt opgelost. Bij nagemaakte lost deze direct op, waardoor het verschil snel is gevonden. Bij Honingwinkel.nl hebben we uiteraard alleen maar pure honing in ons assortiment. 

Welke soorten honing zijn er?

Honing is er in alle vormen van smaak, structuur, gebruik en kleur. Het scala aan honingsoorten is dan ook groot waardoor er voor ieder wel een honingsoort tussen zit. De populairste honing soorten benoemen we hieronder:

  • Bloemenhoning: de smaak en kleur van de bloemenhoning is sterk seizoensgebonden, gezien de variëteit van wilde bloesems. Algemeen kan er gesproken worden van een zachte, zoete smaak van zowel de vaste als vloeibare Bloemenhoning.

  • Heidehoning: Heidehoning, oftewel "Koning van de honing". De honing heeft deze bijzondere naam te danken aan zijn speciale eigenschappen en rijke smaak. Verder is de honing rijk aan enzymen.

  • Manuka honing: De Manuka-struiken groeien met name in Nieuw-Zeeland en hebben een lange geschiedenis als bijzondere struik onder de oorspronkelijke inwoners van Nieuw-Zeeland. Deze honing is de meest uitgebreide wetenschappelijk onderzochte honing op gezondheidseffecten. Manuka honing heeft een unieke en zeer sterke smaak en is donkerbruin van kleur.

  • Tijmhoning: Tijmhoning is afkomstig uit Spanje of Nieuw-Zeeland, waarbij de Nieuw-Zeelandse variant iets kruidiger smaakt. Onze vloeibare Tijmhoning vindt zijn oorsprong in Spanje. Tijmhoning is een roodbruine vloeibare honing en is populair om te gebruiken bij het koken.

Is honing beter dan gewone suiker?

Honing bestaat voornamelijk uit suikers. Of honing daarom beter is dan suiker is daarom eigenlijk niet de juiste vraag om te stellen. In 100 gram honing zit in totaal (gemiddeld) zo’n 82 gram suiker. Het overige deel is voornamelijk water en een klein deel mineralen, vitamine en eiwitten. Honing is daarom lekker zoet, maar ook calorierijk met 304 kcal per 100 gram. Dat is 64 kcal per eetlepel. Door het watergehalte is dit iets minder dan bij pure suiker, maar het is aan te raden om niet teveel honing te eten en er met mate van te genieten. 

Terug naar blog

Ontdek echte honing: