Hoe maken bijen honing? - Honingwinkel

Hoe maken bijen honing?

Honing wordt gemaakt door honingbijen. Deze bijen halen nectar uit verschillende bloemen en kunnen dit vervolgens omzetten naar honing. Om een pot honing te vullen heb je tienduizenden honingbijen nodig die nectar verzamelen. Dit proces kan niet worden nagemaakt waardoor alle echte honing die er verkrijgbaar is afkomstig is van de bijen. Veel mensen weten wel dat honing gemaakt wordt door bijen, maar hoe ze dit precies doen is niet bij iedereen bekend en dat is zonde! Honing is namelijk een prachtig en bijzonder natuurproduct. We vertellen je graag meer over hoe honing gemaakt wordt.

Stap 1: nectar verzamelen

Honingbijen vliegen de hele dag op en af om zoveel mogelijk nectar te verzamelen. Dit doen ze in de periode dat de bloemen in bloei staan. Nectar bevind zich in de bloemkelk en is een kleverige vloeistof. Deze vloeistof bestaat uit sporenelementen, suiker en mineralen. De vrouwtjes bijen zuigen deze nectar uit de bloemen en brengt dit terug naar de bijenkorf. Wat voor soort honing je krijgt, is afhankelijk van de bloesem of boom of struik waar de nectar van afkomstig is, zoals: kastanjehoning, lindehoning, boekweithoning, heidehoning, kersenbloesemhoning en lavendelhoning. Tevens bepaalt de geografische ligging van de locatie mede de smaak en de structuur van een honingsoort, zoals Spaanse heidehoning en Nederlandse heidehoning. Een bij gaat langs wel 3000 bloemen per dag. Een bij gaat in een straal van ongeveer 5 kilometer op zoek naar bloemen en nectar. Hierdoor is honing een streekproduct, en kan je goed aan de omgeving zien wat voor soort honing er geproduceerd wordt.

Stap 2: nectar omzetten in honing

Wanneer de vrouwelijke honingbijen de nectar hebben achtergelaten in de bijenkorf wordt de nectar overgedragen aan de jonge bijen in de bijenkorf. Deze bijen voegen hun speeksel toe aan de verzamelde nectar. Dit speeksel bevat enzymen en goede bacteriën. Deze enzymen zetten vervolgens de suiker in de nectar om in glucose en fructose. Daarnaast hebben ze een antibacteriële werking waardoor de honing lang houdbaar is. Vervolgens wordt de honing in de welbekende honinggraten opgeslagen. De honing wordt gedroogd door het wapperen met hun vleugels. Wanneer de honing droog genoeg is worden de raten afgesloten door een dun laagje was. Hierdoor kunnen de bijen de honing bewaren voor een latere consumptie. Bijen slaan honing op als voedselvoorraad voor in de winter.

Stap 3: Het verzamelen van de honing

De imker kan aan de hoeveelheid afgedichte raten en aan het gewicht van de bijenkorf zien hoeveel honing er opgeslagen is. Wanneer de raten vol zitten worden deze door de imker zorgvuldig uit de kast verwijderd en geopend. Vervolgens wordt de honing uit de raten geslingerd met een centrifuge. De honing wordt vervolgens goed gefilterd om eventuele restjes was te verwijderen. Door te kiezen voor honing waarbij het welzijn van de bijen hoog in het vaandel staat komen de bijen nooit zonder voedingsstoffen te zitten.

Terug naar blog