Propolis

Meer te weten komen over propolis?

Meer informatie over propolis

Propolis kopen?

Wanneer je op zoek bent naar propolis ben je bij Honingwinkel.nl aan het juiste adres. We verkopen propolis van de hoogste kwaliteit. Per gebied, seizoen en bijennest verschilt de samenstelling van propolis. De meest voorkomende kleur van propolis, is donkerbruin, maar rood, zwart, wit en groen zijn kleuren die ook voor kunnen komen. De reden van deze variatie is dat er een groot aantal substanties door de bijen worden gebruikt.

Wat is propolis?

Propolis is een donkerbruinachtig, natuurlijk, uniek en lijmachtig product van de honingbijen. Honingbijen maken propolis uit knoppen, sap van planten en bomen. Proplis wordt door de honingbijen gemaakt om onder andere bacteriën, virussen schimmels en andere micro-organismen in de bijenkorf te doden. Hiervoor brengen de bijen een dunne laag propolis aan op de binnenkant van de honingraatcellen voor het broed. Ook wordt propolis gebruikt door de honingbijen om gaten en kieren in de bijenkorf te dichten en om wanden te bekleden. Propolis is daarnaast hard en broos, maar krijgt rond 22-23 graden kleverige vorm. 

Hoe gebruik je Propolis?

Bijen propolis wordt inwendig en uitwendig toegepast in de vorm van;  
Propolis tandpasta;
Propolis tinctuur;
Propolis druppels;
Propolis siroop;
Propolis poeder;
Propolis tabletten en propolis capsules;
Propolis spray;
Propolis cremes, propolis zalf en nog veel meer…
 
Voor nadere informatie over hoe de propolis producten dienen te worden gebruikt, wil ik je vragen om naar de specifieke site op deze website te gaan waar de propolis-artikel wordt verkocht. Daar kun je meer achtergrondinformatie vinden met betrekking tot het specifieke propolis product.

Raadpleeg eerst je huisarts voordat je propolis gebruikt wanneer je allergisch bent op bijenproducten. Niet geschikt voor kinderen onder 1 jaar.

Propolis werking

Wie de geschiedenis van het gebruik van propolis kent, komt erachter dat het oude gebruik geen bijgeloof is. Propolis bevat namelijk een stofje genaamd pinocembrine. Dit is ook een flavonoïde en werkt als antischimmelmiddel. Pinocembrine remt ontstekingen en heeft antibacteriële eigenschappen. Onderzoek heeft uitgewezen dat hierdoor propolis een positief effect kan hebben bij de genezing van traumatische brandwonden. Het stimuleert namelijk de groei van nieuwe gezonde cellen. Een ander onderzoek had zelfs als conclusie dat een alcoholische propolis-extract meer effect had bij het bestrijden van mestcellen op wonden na kaakchirurgie, dan een steroïde crème. Mestcellen worden geassocieerd met ontstekingen en vertraagde wondgenezing. 

Veelgestelde vragen over propolis

Hoeveel propolis kan je per dag nemen?

Propolis kan in verschillende vormen worden ingenomen. Zo heb je propolis supplementen, propolis druppels en honing van propolis. Voor elk van deze vormen is weer een andere gebruik hoeveelheid. Lees daarom altijd goed de beschrijving van het product door om te zien wat de meest effectieve hoeveelheid is om in te nemen. 

Waar is propolis goed voor?

Propolis kan voor veel verschillende aandoeningen worden gebruikt. De werkzame stof in propolis is pinocembrin. Pinocembrin werkt onder andere tegen schimmels. Propolis wordt daarom gebruikt tegen huidaandoeningen zoals acné en wonden. Ook bij een verkoudheid of griep kan propolis een verlichtend effect bieden.

Welke propolis producten zijn er?

Bij Honingwinkel.nl hebben we veel verschillende producten die oraal en dermaal kunnen worden gebruikt. Zo zijn er zalven, shampoos en deodorant tot tincturen, siropen en capsules.

Is propolis schadelijk?

Propolis kan enkele bijwerkingen geven zoals lichte misselijkheid of je kan er een allergie voor hebben. Propolis is echter niet schadelijk voor het lichaam en het is ook lastig om er teveel van in te nemen. Desondanks raden we altijd aan om de beschrijving van het product te volgen en deze niet te overschrijven. 

Wetenschappelijke artikelen

Propolis, een natuurlijke stof geproduceerd door bijen, staat centraal in diverse wetenschappelijke onderzoeken die de potentie ervan ontrafelen. Laten we duiken in enkele van deze studies om een beter begrip te krijgen van de eigenschappen en mogelijke voordelen van propolis.

  1. Immuunsysteem en Propolis: In een uitgebreide review onderzocht J. M. Sforcin (2007) de relatie tussen propolis en het immuunsysteem. De studie werpt licht op de potentiële immunomodulerende eigenschappen van propolis, beschikbaar op [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17643484/].
  2. Chemische Diversiteit: V. Bankova (2005) onderzocht de chemische diversiteit van propolis en benadrukte de uitdagingen van standaardisatie. Deze studie is beschikbaar op [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16009270/].
  3. Antimicrobiële Activiteiten: Een onderzoek door A. Kujumgiev et al. (1999) onderzocht de antibacteriële, antischimmel- en antivirale activiteiten van propolis uit verschillende geografische gebieden. Details zijn te vinden op [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10075340/].
  4. Geografische Variatie: Silici en Kutluca (2005) onderzochten de chemische samenstelling en antibacteriële activiteit van propolis verzameld door verschillende bijenrassen in hetzelfde gebied. De studie is beschikbaar op [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15905066/].
  5. Therapeutisch Potentieel: Sforcin en Bankova (2011) werpen een blik op het therapeutisch potentieel van propolis en bespreken de mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Meer informatie vind je op [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20951264/].

Deze wetenschappelijke onderzoeken bieden inzichten in de diverse chemische samenstelling van propolis, de interactie met het immuunsysteem, de antimicrobiële activiteiten en het potentieel als therapeutisch middel. Ze dragen bij aan het begrip van de waardevolle rol die propolis kan spelen in de wereld van natuurlijke gezondheidsbevordering.

Meer informatie over propolis:
Werking van propolis - Wat is propolis? - Propolis tinctuur maken - Waar zit propolis in?