Manukahoning

Manukahoning, afkomstig van de nectar van de manukastruik (Leptospermum scoparium), heeft een unieke smaak en eigenschappen. Het bevat methylglyoxal (MGO), wat het onderscheidt van gewone honing.

Meer te weten komen over Manukahoning?

Meer informatie over manukahoning

Manuka honing kopen?

Wil je Manuka honing kopen? Honingwinkel.nl heeft een zeer ruim aanbod Manuka honing van de beste kwaliteit. Honingwinkel.nl verkoopt alleen Manuka honing dat getest en gecertificeerd is. De kracht van de werkzame stof MGO wordt aangeduid door getallen in de naam. Hierdoor weet je precies wat je in huis haalt. Het assortiment loopt van MGO 100MGO 250MGO 400MGO 550MGO 850 naar MGO 1000+. Alle Manuka honing is van topkwaliteit merken zoals Zealandia Manuka Honing, Manuka Health en Manuka New Zealand.

Wat is Manuka Honing?

Manuka honing wordt geproduceerd door bijen die nectar verzamelen van de Manuka-struik (Leptospermum scoparium), die voornamelijk in Nieuw-Zeeland groeit. Deze honing staat bekend om zijn rijke, aardse smaak en donkere kleur. Wat Manuka honing echt onderscheidt van andere honingsoorten zijn de unieke bioactieve stoffen, waaronder methylglyoxal (MGO), die van nature in de nectar van de Manuka-bloem voorkomen. 

Hoe Gebruik je Manuka Honing?

Manuka honing kan op verschillende manieren worden gebruikt:

 • Inwendig Gebruik: De meest voorkomende manier om Manuka honing te consumeren, is door dagelijks een lepel ervan te nemen. Het kan puur worden ingenomen, aan warme dranken worden toegevoegd, zoals thee, of worden gesmeerd op brood, crackers of fruit.
 • Uitwendig Gebruik: Manuka honing heeft ook toepassingen in huidverzorging. Het kan worden gebruikt als een natuurlijk gezichtsmasker, wondzalf, of als ingrediënt in zelfgemaakte huidverzorgingsproducten.

De Werking van Manuka Honing

Manuka honing staat vooral bekend om zijn antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, dankzij de hoge concentratie methylglyoxal (MGO). Hierdoor kan het:

 • Helpen bij de behandeling van keelpijn en verkoudheid.
 • Genezing en weefselregeneratie bevorderen bij wonden, brandwonden en huidirritaties.
 • Ondersteuning bieden bij spijsverteringsproblemen, zoals maagzweren en gastritis. 

Productvormen van Manuka Honing

Manuka honing is verkrijgbaar in verschillende MGO-waarden, variërend van lager dan 100 tot meer dan 1000. Hoe hoger de MGO-waarde, hoe krachtiger de honing. Het is te vinden in potten, flesjes, individueel verpakte porties en zelfs in capsules voor inwendig gebruik. 

Veelgestelde Vragen

Waar kan ik Manuka honing kopen? 

Manuka honing is verkrijgbaar bij gespecialiseerde natuurwinkels, gezondheidswinkels en online retailers. Zorg ervoor dat je een gecertificeerd product koopt om de authenticiteit te garanderen.

Hoe weet ik welke MGO-waarde geschikt is voor mij? 

De juiste MGO-waarde hangt af van het beoogde gebruik. Voor dagelijkse consumptie en algemene gezondheidsvoordelen zijn MGO-waarden tussen 100 en 400 geschikt. Voor specifieke gezondheidsproblemen kan een hogere MGO-waarde nodig zijn. 

Kan iedereen Manuka honing gebruiken? 

Over het algemeen is Manuka honing veilig voor de meeste mensen. Personen met diabetes moeten echter voorzichtig zijn vanwege het suikergehalte. Als je allergisch bent voor bijenproducten, raadpleeg dan eerst een arts voordat je Manuka honing gebruikt.

Referenties

Manukahoning, afkomstig van de nectar van de inheemse Manuka-struik in Nieuw-Zeeland, staat bekend om zijn unieke eigenschappen en wordt steeds meer erkend vanwege zijn potentiële gezondheidsvoordelen. Laten we een diepgaande blik werpen op de wetenschappelijke onderbouwing van Manukahoning, ondersteund door verschillende studies en onderzoeken.

 1. Antibacteriële Kracht: Een studie door E. Mavric et al. identificeerde en kwantificeerde methylglyoxal als het dominante antibacteriële bestanddeel in Manukahoning. Deze bevindingen benadrukken de potentie van Manukahoning in het bestrijden van bacteriële infecties, zoals gedocumenteerd in https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18210383/.
 2. Breed Spectrum: Onderzoek door K.A. Allen et al. onderzocht de antibacteriële activiteit van verschillende Nieuw-Zeelandse honingsoorten, waarbij Manukahoning opviel vanwege zijn breed spectrum aan antibacteriële eigenschappen (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1687577/).
 3. Geen Bacteriële Weerstand: R.A. Cooper et al. toonde aan dat bacteriën geen weerstand ontwikkelden tegen medische kwaliteit Manukahoning, wat de effectiviteit ervan als antibacterieel middel benadrukt (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20549529/).
 4. Overzicht van Antibacteriële Activiteit: Een samenvattend overzicht van de antibacteriële activiteit van Manukahoning en zijn componenten is te vinden in het werk van M. Johnston et al. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31294240/).
 5. Biologisch Wondverband: P. Molan et al. onderzocht de biologische eigenschappen van honing als wondverband en benadrukte de gunstige effecten op wondgenezing (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26061489/).
 6. Tandplak en Gingivitis: H.K.P. English et al. voerden een pilotstudie uit naar de effecten van Manukahoning op tandplak en gingivitis, waarbij veelbelovende resultaten werden waargenomen (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15125017/).
 7. Remming van Biofilmvorming: S.E. Maddocks et al. ontdekte dat Manukahoning de ontwikkeling van biofilms van Streptococcus pyogenes remt, wat belangrijk is voor de preventie van infecties (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22294681/).
 8. Bovenste Luchtweginfecties: H. Abuelgasim et al. voerden een systematische review en meta-analyse uit, waarbij de effectiviteit van honing bij symptoomverlichting van bovenste luchtweginfecties werd onderzocht (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32817011/).
 9. Prebiotisch Potentieel: K.R. Schell et al. bespraken in hun onderzoek het potentieel van honing als prebiotisch voedsel, met de mogelijkheid om het darmmicrobioom te herstructureren naar een gezonde toestand (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9367972/).