Welke planten trekken bijen aan?

Welke planten trekken bijen aan?

 Een gids voor een bijenvriendelijke tuin

Onze tuinen zijn niet alleen een verlengstuk van ons huis, maar ook een toevluchtsoord voor de natuur om te gedijen. Een van de meest geliefde bezoekers in onze tuinen zijn bijen. Deze harde werkers zijn essentieel voor het bestuiven van planten en het in stand houden van ons ecosysteem. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze tuinen een paradijs worden voor bijen? Het antwoord ligt in de planten die we kiezen. Hier is een gids voor het kiezen van bijenvriendelijke planten voor jouw tuin.

Waarom zijn bijen belangrijk?

Voordat we in de planten duiken, laten we eens kijken naar waarom bijen zo cruciaal zijn. Bijen spelen een essentiële rol in het bestuiven van bloemen, wat resulteert in de productie van zaden en vruchten. Dit proces is niet alleen van vitaal belang voor de voortplanting van planten, maar ook voor de voedselvoorziening van veel dieren, waaronder mensen. Ongeveer 80% van de gewassen die we in de supermarkt vinden, zijn afhankelijk van bestuiving door bijen. Kortom, zonder bijen zouden veel van onze favoriete voedingsmiddelen niet beschikbaar zijn.

Wat trekt bijen aan?

Nu we begrijpen waarom bijen belangrijk zijn, is het tijd om te kijken naar de planten die ze aantrekken. Bijen zijn vooral dol op bloemen met veel nectar en stuifmeel. Hier zijn enkele voorbeelden van bijenvriendelijke planten die je in je tuin kunt opnemen:

  1. Lentebloeiers: Krokussen, Sneeuwklokjes, Longkruid
  2. Vroege Zomerbloeiers: Lavendel, Salie, Kamille
  3. Late Zomerbloeiers: Zonnebloemen, Verbena, Cosmea
  4. Herfstbloeiers: Sedum, Aster, Chrysanten

Het is ook belangrijk om te kiezen voor enkelbloemige variëteiten van planten, omdat deze gemakkelijker toegankelijk zijn voor bijen dan dubbele bloemen.

Tips voor een bijenvriendelijke tuin

Hier zijn nog enkele tips om je tuin nog aantrekkelijker te maken voor bijen:

  • Plant bloemen in groepen, zodat bijen gemakkelijk kunnen navigeren en efficiënter kunnen foerageren.
  • Vermijd het gebruik van pesticiden, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor bijen.
  • Overweeg het aanleggen van een bijenhotel om bijen een veilige plek te bieden om te nestelen.
  • Zorg voor een gevarieerde selectie van planten om bijen het hele seizoen door van voedsel te voorzien.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je je tuin omtoveren tot een paradijs voor bijen en tegelijkertijd bijdragen aan het behoud van deze belangrijke bestuivers. Dus waar wacht je nog op? Haal die groene vingers tevoorschijn en help de bijen floreren!

Terug naar blog