Werking van propolis - Honingwinkel

Werking van propolis

Propolis: een aantal jaar geleden wist bijna niemand er nog van af. Tegenwoordig is dat een heel ander verhaal. De werking van propolis en vooral de voordelen voor welzijn nemen in bekendheid toe en met een rede. Propolis kan namelijk helpen bij een verscheidenheid aan alledaagse kwalen. Maar wat is propolis precies? Wat is de werking van propolis? En welke producten kan je hiervoor gebruiken?

Wat is propolis?

Propolis is een natuurproduct die door honingbijen wordt gemaakt. Propolis wordt gebruikt om kieren en openingen te dichten en de bijen bekleden de wand van de bijenkast met het goedje. Dit doen ze om slechte invloeden van buitenaf tegen te houden zoals ziekteverwekkers, vibraties en het weer. De beweerde werking van propolus voor de mens, ligt dus dichtbij voor die van de bij. Propolis wordt veelal gemaakt van het hars van bomen en andere botanische bronnen. De meest gangbare kleur voor propolis is bruin, maar wit, zwart en groen komen ook voor. Dit verschilt per gebied, seizoen en nest waar de propolis is gemaakt.

Hoe werkt propolis?

Door de bekendheid van propolus wordt op dit gebied ook steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan. Uit een van deze onderzoeken is gekomen dat in propolus een stof genaamd pinocembrin zit. (Key Laboratory of Atherosclerosis in Universities of Shandong, 2012) Deze stof is een type flavonoïde en werkt als antioxidant. Deze stof wordt bijvoorbeeld ook in honing gevonden en is een actief element tegen schimmels. Daarnaast wordt beweerd dat propolis ook tegen andere aandoeningen kan worden ingezet. Hierbij moet worden gedacht als middel tegen huidaandoeningen, acne, wonden en verkoudheid. Deze werking is alleen (nog) niet wetenschappelijk bewezen. 

Welke producten zijn er?

Doordat propolis voor verschillende toepassingen en werkingen wordt gebruikt, is het aanbod ook groot. Bij honingwinkel.nl kunt u voor al deze toepassingen terecht. Ons assortiment bestaat dan ook uit: Propolis siroopPropolis tinctuurPropolis tandpastaPropolis sprayPropolis druppelsPropolis poederPropolis zalfPropolis balsemPropolis capsulesPropolis kauwtablettenHoning met propolis

Propolis bijwerkingen of allergie

Ondanks dat propolis als helende werking wordt gezien, kan het ook een negatief effect op je gezondheid hebben. Ons advies is om bij eerste gebruik jezelf altijd eerst te testen op een allergische reactie. Dit kan je doen door een beetje propolis op je handrug aan te brengen. Wanneer je allergisch bent, ontstaat er na gebruik vlekken of bulten op de huid die jeuk veroorzaken.

Propolus werkt verder bloed verdunnend. Hoge doseringen moeten daarvoor voor grote tandheelkundige ingrepen en voor een operatie worden vermeden. Ook wanneer door een medisch specialist is aangereden om geen bloed verdunnende middelen te nemen, is het aan te raden om het gebruik van propolis met uw specialist te bespreken.

Dit blogartikel is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met een specialist voor je de adviezen op deze website toepast.

Terug naar blog

Ontdek propolis: