Bijen zijn onmisbaar voor onze natuur én voor de productie van echte, natuurlijke honing. Honing is een bijzonder natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook tal van gezondheidsvoordelen biedt. In dit artikel ontdek je tien verrassende feiten over honing en bijen die je waarschijnlijk nog niet kende. Laat je inspireren door de wereld achter elk potje honing.
1. Eén bij maakt in haar leven slechts één theelepel honing
Een werkbij leeft gemiddeld zes weken in het hoogseizoen. In die periode produceert ze ongeveer één theelepel honing. Voor één pot honing van 500 gram zijn duizenden bijen nodig. Dat maakt echte honing des te waardevoller.
2. Honing bederft vrijwel nooit
Wist je dat honing duizenden jaren houdbaar blijft? Archeologen vonden eetbare honing in Egyptische graven. Door de lage vochtigheid en natuurlijke antibacteriële stoffen is honing bijna onbeperkt houdbaar, mits goed bewaard.
3. De koninginbij legt tot 2.000 eitjes per dag
De koninginbij is verantwoordelijk voor de voortplanting van het hele bijenvolk. Op haar hoogtepunt kan ze dagelijks tot wel 2.000 eitjes leggen – dat is meer dan haar eigen lichaamsgewicht.
4. Bijen communiceren met een dans
Wanneer een bij een goede nectarbron vindt, brengt ze dit over aan de rest van het volk door middel van een waggel-dans. Hiermee geeft ze precies aan waar bloemen te vinden zijn, inclusief richting en afstand.
5. Zonder bijen geen groenten en fruit
Meer dan 75% van alle gewassen wereldwijd is afhankelijk van bestuiving door insecten, vooral bijen. Zonder bijen zouden producten zoals appels, bessen, courgettes en noten veel zeldzamer en duurder zijn.
6. Honing werkt van nature antibacterieel
Dankzij het hoge suikergehalte, lage vochtpercentage en de aanwezigheid van waterstofperoxide heeft honing een natuurlijke antibacteriële werking. Daarom werd het al in de oudheid gebruikt als wondmiddel en natuurlijk antibioticum.
7. Bijen kunnen 25 kilometer per uur vliegen
Een bij is een krachtig vliegend insect. Ze vliegt tot 25 kilometer per uur en slaat haar vleugels zo’n 200 keer per seconde. Zo kan ze grote afstanden afleggen om nectar te verzamelen.
8. Er bestaan wereldwijd meer dan 20.000 bijensoorten
Hoewel de honingbij het bekendst is, bestaan er duizenden andere soorten bijen. Veel daarvan zijn solitaire bijen of hommels, en ook zij zijn belangrijke bestuivers van bloemen en planten.
9. Honingbijen hebben meerdere taken in hun leven
Tijdens hun leven doorlopen werkbijen verschillende ‘functies’ in de kolonie. Ze beginnen vaak als schoonmaker, worden dan verzorger, bouwer, bewaker en eindigen als voedselverzamelaar.
10. Honing smaakt anders per bloemsoort
De smaak, kleur en geur van honing zijn volledig afhankelijk van de bloemen waaruit de nectar komt. Denk aan lindehoning, klaverhoning of heidehoning. Elke soort honing heeft een uniek smaakprofiel.
Op zoek naar echte, natuurlijke honing?
Bekijk ons assortiment en proef zelf het verschil. Bij onze honingwinkel koop je rechtstreeks van de imker – puur, eerlijk en vol van smaak.