Wat is heidehoning? - Honingwinkel

Wat is heidehoning?

Heidehoning, je hebt er vast al eens van gehoord, maar wat is het precies? Met alle verschillende smaken en windrichtingen waar de honingen vandaan komen is het soms lastig om door de bomen het bos te zien. Toch heeft iedere honing soort weer unieke eigenschappen, smaken en structuren. Dit maakt honing wat ons betreft ook zo’n bijzonder product. In dit blog lees je precies wat heidehoning is, waar het vandaan komt en wat er bijzonder is aan heidehoning.

Wat is heidehoning?

Zoals de naam al doet vermoeden komt heidehoning van de heide af met zijn fleurige heideplant. De heideplant is een schitterende roze plant die in de lente hele weides kan kleuren met zijn prachtige bloemen. Naast de schitterende kleuren kan je de heideplant ook herkennen door zijn fleurige geur. De plant kan vrijwel overal op de heide groeien, ook buiten de zon. Dit maakt de plant gelieft bij de imkers omdat de plant op plekken is te vinden waar anders, maar moeilijk bloemen kunnen groeien. 

Waar komt heidehoning vandaan?

Heidehoning komt veelal uit ons eigen Europa. Bij Honingwinkel.nl hebben we zo heidehoning afkomstig uit onze Veluwe en de mediterrane is een goed gebied voor het verkrijgen van heidehoning. Zo hebben we ook honing uit Spanje en Griekenland. 

Wat maakt heidehoning bijzonder?

Heidehoning is wanneer deze door de imker uit de kas wordt gehaald een hele dikke gelachtige honing. Dit maakt de honing lastig om uit de kas te krijgen. Daarom wordt de heidehoning uit de kas gesneden. Vervolgens moet deze vloeibaar worden gemaakt. Dit is een heel karwei voor de imker en daarom is heidehoning vaak iets duurder dan andere honingen. Heidehoning is meestal donker amberkleurig, niet lichter dan karamel en heeft vaak een rode of oranje tint. De honing wordt verder gekenmerkt door een intens aroma welke fruit met houtgeuren combineert. De honing heeft een stevige, maar lichtzoete smaak en een pittige nasmaak.

Zelf heidehoning proberen?

Ontdek zelf de unieke smaak van heidehoning bij Honingwinkel.nl. Bekijk onze webshop om te zien welke heerlijke honingen we in ons assortiment hebben. Ben je daarnaast benieuwd wat de werking van heidehoning is, lees dan ons blog: Is heidehoning gezond?

Terug naar blog