Mag je honing als je zwanger bent? - Honingwinkel

Mag je honing als je zwanger bent?

Je bent wellicht bekend dat kinderen jonger dan 1 jaar geen honing mogen eten. Dit is inderdaad waar omdat honing een bacterie kan dragen die gevaarlijk is voor baby’s.  Het is daarom logisch om af te vragen of je honing mag eten als je zwanger bent. Voor de honingliefhebber hebben we in dit geval goed nieuws: als je zwanger bent mag je gewoon honing nemen. Lees verder als je wilt weten waarom je gewoon honing mag eten als je in verwachting bent.  

Honing tijdens de zwangerschap

Al sinds de oudheid wordt honing gegeten en gebruikt als huismiddel tegen alledaagse kwalen. Het kan goed zijn dat wanneer je zwanger bent je een extra voorliefde voor dit goudgele goedje ontwikkeld. De rede dat mensen twijfelen aan het eten van honing tijdens de zwangerschap, komt door het feit dat er bacteriesporen genaamd Clostridium botulinum inzitten. Dit kan een zeldzame, maar ernstige ziekte, veroorzaken die botulisme heet. Botulisme kan verlammingen over het gehele lichaam veroorzaken. Gelukkig hebben de meeste kinderen boven de 1 jaar en gezonde volwassenen een sterk genoeg immuunsysteem.

Is het veilig voor de baby?

Het korte antwoord is ja: honing is ook veilig voor de baby. Onderzoek heeft geen bewijs gevonden dat bij zwangere vrouwen die botulisme opliepen, de baby’s met de aandoening zijn geboren. Dit heeft ermee te maken dat zo’n ziekte via de placenta moet binnenkomen bij de baby. Door het hoge molecuulgewicht van het bacterie, is het lastig voor het bacterie om door de placenta te gaan. Dit maakt dat zelfs met botulisme besmette honing, geen schade kan aanrichten aan de baby in de buik. 

Pas wanneer de baby geboren wordt, valt deze veiligheid weg. Door het lage immuunsysteem van de baby, kan op dat moment de bacterie in honing wel schade aanrichten aan de baby. Daarom is het niet verstandig honing te geven aan een kind onder de 1 jaar. 

Je kan dus gewoon honing eten tijdens de zwangerschap

Het is dus gewoon veilig om honing te eten tijdens de zwangerschap. Bij Honingwinkel.nl hebben we een groot assortiment honing tegen scherpe prijzen. Kijk dus vooral verder welke honing jou het lekkerst lijkt!

Terug naar blog