Mag een baby honing? - Honingwinkel

Mag een baby honing?

Een veel voorkomende vraag is of baby’s honing mogen. Honing is zacht en zoet en lijkt daarom een goede lekkernij voor een baby. Toch kan het eten van honing voor een baby levensgevaarlijk zijn. Honing aan baby’s geven moet daarom volledig worden ontkomen. In dit blog leggen we uit waarom baby’s geen honing mogen en vanaf welke leeftijd je honing aan je baby mag geven.

Waarom mag een baby geen honing?

Honing mag niet aan baby’s worden gegeven omdat het botulisme bacterie in de honing voorkomt. Omdat het afweersysteem van baby’s nog niet goed is ontwikkeld, kan dit beetje botulisme de baby al ernstig ziek maken. Verschijnselen van botulisme bij baby’s zijn spierzwakte, slecht zuigen en zwak huilen. Dit kan overslaan tot zware spierverlammingen. Ondanks dat er maar weinig van dit bacterie in honing kan zitten, wil je 100% voorkomen dat de baby besmet raakt. Wanneer de baby per ongeluk honing eet, zal daarom de kans op een botulisme besmetting echter klein zijn. Naast honing moet eten van siroop en producten waar honing inzit voorkomen worden.

Vanaf wanneer mag een baby honing?

Vanaf 1 jaar is het veilig voor baby’s om honing te eten. Vanaf dit jaar hebben de kinderen genoeg darmflora om het kleine beetje botulisme een kort bestaan te verzekeren. De risico’s zijn dan net zo groot als wanneer je zelf honing eet. Vanaf deze leeftijd kunnen ze dus gaan kennis maken met de unieke smaak die honing biedt. 

Mag je honing als je zwanger bent?

Een veel voorkomende vervolg vraag is of je honing mag als je zwanger bent. Het antwoord hierop is: ja. Het is volkomen veilig om honing te eten als je zwanger bent en je ongeboren kindje loopt hierbij ook geen gevaar op een botulisme besmetting. Als je wilt weten hoe dat zit, dan verwijzen we je graag door naar ons blog: Mag je honing als je zwanger bent?

Terug naar blog