Kan honing bederven? - Honingwinkel

Kan honing bederven?

Een veel gestelde vraag die wij krijgen over honing is of honing kan bederven. Zelfs de farao’s in het oude Egypte aten dit natuurlijk product. Ze werden daarnaast gebruikt voor medicinaal gebruik en ingezet bij het mummificeren. Niet heel gek dat we ook honing uit deze tijd hebben gevonden in de oude graftombes. Met zo’n leeftijd van 3000 jaar oud, hebben we een redelijk bewijs of honing kan bederven of niet.

Honing kan niet bederven

Om maar gelijk het antwoord te geven: zelfs de honing van de oude farao’s was niet bedorven. Wanneer je natuurlijke honing hebt gekocht, dan kun je er namelijk van uitgaan dat de honing onbeperkt houdbaar is. Het maakt daarbij niet uit welk soort natuurlijke honing je hebt gekocht. Dat honing niet kan bederven komt doordat de bijen middels ventilatie het water in de  honing terugbrengt tot minder dan 20%. Door het lage waterpercentage kunnen bacteriën lastig de honing aantasten en gist deze niet snel. Zo komen er geen schadelijke stoffen in de honing en kun je deze gewoon blijven eten zonder er ziek van te worden. In enkele gevallen, veelal door het niet goed bewaren van honing, kan de honing wel bederven. Dit merk je alleen al snel door een schuimlaag op de honing en een onaangename geur. 

Waarom staat er dan een houdbaarheidsdatum op?

Ondanks dat honing niet bederft, veranderd de smaak en structuur wel na verloop van tijd. Honing is ongeveer 2 jaar houdbaar. Vanaf dit moment nemen de enzymen in het honing af en wordt de honing donkerder en stroperig. Het is daarom minder makkelijk om te eten en heeft een andere smaak dan wanneer je deze kocht. Wanneer je honing hebt gekocht met een hoog water gehalte, dan kan het wel voorkomen dat deze bederft. In beide gevallen adviseren we om de honing goed te bewaren 

Hoe houdt je honing het langst lekker

Het goed bewaren van honing, hoe doe ik dat? Honing wordt het meest aangetast door lucht en bacteriën. Met de volgende tips zorg je dat deze invloeden tot een minimum worden beperkt en jouw honing het langst lekker blijft:

  • Bewaar de honing op een koele plek: bij hoge temperaturen neemt het gistingsproces toe waardoor de honing dikker wordt. Kamertemperatuur is hier eigenlijk iets te warm voor en daarom is een temperatuur van 12° Celcius perfect. In de koelkast de honing bewaren raden we af omdat dit de honing doet kristalliseren.

  • Bewaar de honing in een donkere ruimte: Ook temperatuurschommelingen zorgen voor kristallisatie waardoor een vaste plek in een donkere ruimte voor jouw honing aan te raden is. Een keuken- of voorraadkastje is dus een mooie plek om de honing in te bewaren.

  • Vermijd zuurstof: zuurstof trekt vocht aan waardoor de honing kan bederven en het smaak verliest. Sluit de honing daarom altijd goed af na gebruik. 

  • Gebruik schoon bestek: honing trekt niet snel bacteriën aan, maar etensresten en ander vuil kan door vies bestek makkelijk in de honing komen. Waar de honing niet direct bederft, kunnen deze resten wel gaan bederven en de honing een onaangename smaak meegeven. Met schoon bestek verminder je deze kans tot een minimum.

Terug naar blog

Ontdek onze honing: