Wanneer het gaat over honing horen we veel verschillende meningen? Is honing gezond? Honing is sowieso een heerlijke smaakmaker in je thee, door de yoghurt, op een boterham of als dressing. Honing wordt vaak als suiker vervanger gebruikt. Maar is honing nu gezonder ten opzichte van suiker? Bevat honing echt zoveel antioxidanten? En hoe werkt de verzachtende werking op de keel? Er zijn veel verschillende soorten honing. Welke is nu het allerlekkerste? En welke biedt gezondheidsvoordelen?
Verschillende soorten honing
Er bestaan veel verschillende soorten honing. Van de bekende bloemenhoning tot aan acaciahoning en van streekhoning zoals Griekse honing naar manuka honing. Wanneer je op onze website kijkt zie je al snel hoeveel verschillende soorten honing er bestaan. Voor een bij is het niet belangrijk uit welke bloem de nectar komt, maar voor ons juist wel! De smaak van de honing wordt namelijk bepaald door de soorten bloemen waar de nectar uit gehaald wordt. Hierdoor bestaan er dus ook veel verschillende soorten honing. Je hebt honingsoorten waarbij de nectar uit één bepaalde bloem gehaald wordt, maar ook heerlijke gemixte soorten.
Zo wordt acacia honing gemaakt van nectar uitsluitend vanuit de bloemen van de acaciaplant en komt bijvoorbeeld manuka honing van nectar van de manuka struiken. Bloemenhoning wordt gemaakt van nectar uit allerlei verschillende soorten bloemen en is dus een heerlijke mix.
Is honing gezonder als suikervervanger?
Veel mensen gebruiken honing in de thee in plaats van suiker omdat ze het gevoel hebben dat dit gezonder is. Echter bestaat honing uit een combinatie van glucose en fructose, en is dus een suikersoort. Ons advies is dan ook om niet teveel honing te gebruiken. Honing bevat wel wat minder calorieën dan suiker. Dit komt doordat honing ook water bevat waardoor de suikers verdund worden. Voor dit verschil hoef je suiker echter niet te vervangen door honing. Honing heeft naast de heerlijke smaak andere voordelen waardoor het gebruik van honing in plaats van suiker een goed idee kan zijn.
Honing wordt vaak gebruikt wanneer men last heeft van de keel. Honing heeft een fijne verzachtende werking op de keel. Daarnaast bevat honing onder andere verschillende vitaminen, mineralen en antioxidanten. De anti oxidatieve werking van de honing verschilt wel per honingsoort. Zo staat manuka honing bekend om de hoge doses antioxidanten.
Dit blogartikel is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met een specialist voor je de adviezen op deze website toepast.