Honing vloeibaar maken - Honingwinkel

Honing vloeibaar maken

Verse honing is een heerlijk natuurproduct dat lang houdbaar is. Alle honingsoorten zullen op den duur kristalliseren. Dit zegt niets over de kwaliteit of de houdbaarheid van de honing, echter is het product minder makkelijk te gebruiken in deze staat. Kristalliseren overkomt de beste pure honing soorten. Het versuikeren van de honing is een natuurlijk proces dat in de 100% rauwe honingtypes voorkomt. Is jouw goede pot honing versuikerd en wil je deze graag weer vloeibaar maken? Hieronder hebben we een aantal handige tips voor je verzameld.

Gekristalliseerde honing voorkomen

Ondanks dat het kristalliseren van honing geen kwaad kan is het vervelend en te voorkomen. Honing onttrekt vocht uit de lucht waardoor dit proces in gang wordt gezet. Zorg er ten eerste altijd voor dat de dop goed is dichtgedraaid. Wanneer er lucht in de honingkomt komt verhoogd dus het vochtpercentage. Dit vocht zorgt voor de versuikering.

Honing kun je het beste bewaren op een donkere en droge opbergplek met een constante temperatuur. Kijk bijvoorbeeld uit met een keukenkastje naast de oven. Wanneer de honing teveel schommelt in temperatuur, of bijvoorbeeld in de zon staat heb je snel last van versuikering.

Hoe honing weer vloeibaar maken?

Heb je toch een pot gekristalliseerde honing staan? Gooi deze dan niet weg! Veel mensen gooien de versuikerde variant weg en kopen een nieuwe pot, maar dit is zonde van dit mooie product. Met de juiste tips krijg je jouw versuikerde honing weer vloeibaar!

Zet de pot zonder dop in lauwwarm water. Zorg ervoor dat je niet te warm water gebruikt! Hierdoor kan de honing langzaamaan verwarmen en komt de vloeibare vorm weer terug. Op deze manier verlies je niet alle gezonde voedingsstoffen die in de honing zitten.

Wanneer je wat meer tijd hebt kan je de pot ook zonder deksel op de verwarming zetten. Zo heeft het de kans om langzaam op te warmen en de vloeibare vorm weer terug aan te nemen. Op deze manier loop je minder risico om de honing te snel en te hard te verwarmen.

Zet de versuikerde honingpot ook niet in de magnetron. Het wordt vaak getipt op andere websites, maar dan verlies je gemakkelijk de essentiële voedingsstoffen die de honing gezond maken. Bloemenhoning is relatief gezien de snelst kristalliserende honing. Hoe hoger de gehalte van bloemenhoning in een bepaalde soort honing is, hoe sneller je honing kristalliseert. Terwijl tijmhoning moeilijk kristalliseert, zorgt een hoge bloemenhoning gehalte ervoor dat ook deze honing relatief gezien sneller kristalliseert. 

Terug naar blog